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Decisions published here were rendered after a multi-person panel of Health Guidelines Revision 
Committee (HGRC) members reviewed the request and consensus was achieved. These decisions are 
considered formal interpretations of the HGRC, but they are not binding for those states that reference the 
Guidelines. Rather, they are advisory in nature and are intended to help the user and the adopting 
authority having jurisdiction (AHJ) maximize the value of the Guidelines. 

Further comments from members of the Interpretations Committee have been added to some of the formal 
interpretations. These comments are not to be considered as part of the formal interpretation but rather as 
explanatory information offered to help those who use the Guidelines. 

Formal interpretations are rendered on the text of the requested edition of the Guidelines. However, any 
interpretation issued shall apply to all editions in which the text is identical, except when deemed 
inappropriate by the HGRC. 

In all cases, it is important to remember that the ultimate interpretation of information contained 
in the Guidelines is the responsibility of the authority having jurisdiction. 

The procedure for developing formal interpretations is handled by the Facility Guidelines Institute. Please 
visit the FGI website at www.fgiguidelines.org/interpretations to read the “Rules for Requesting a Formal 
Interpretation” before submitting a request. Also on the FGI website is an electronic form for requesting a 
formal interpretation. 

This document has been downloaded from the FGI website at the address just above. Interpretations are 
compiled continuously, and this summary document is periodically updated. 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2014 Residential    Paragraph references: 4.2-2.2.2.7 and 4.2-4.2.3  
 
Question: We found some inconsistent language in the 2014 FGI Residential Guidelines: 

• Section 4.2-2.2.2.7 (Resident bathroom) states in paragraph (1) that “the bathroom shall contain 
the following: … (e) Shower.”  Paragraph (e) then points to Section 2.5-2.3.3.2 (Showers) for the 
shower requirements.  

• In Section 4.2-4.2.3 (Central Bathing Rooms or Areas), which contains requirements for an 
optional central bathing area, Section 4.2.3.2 (1) states, “One bathtub or shower shall be provided 
for each eight residents, plus each fraction of eight, not otherwise served by showers in resident 
rooms.” 

If showers in each resident bathroom are a requirement, why is there a requirement for one shower for 
each eight residents “not otherwise served by showers in resident rooms” when an optional central 
bathing room or area is provided? 
 
Response: The language as it reads in the published 2014 Residential Guidelines appears to be the 
result of an oversight on the part of the 2014 Health Guidelines Revision Committee (HGRC). In 

 
 
  Formal Interpretations 
  Guidelines for Design and Construction of Residential Health,  
  Care, and Support Facilities, 2014 edition 



Guidelines for Design and Construction of Residential Health, Care, and Support Facilities, 2014 ed.  2 
FORMAL INTERPRETATIONS AS OF 7/8/22 (no new interpretation but oversight mentioned has been published as an erratum) 

developing the assisted living chapter, the language in this section was taken from the chapter on nursing 
homes and should have been adjusted for inclusion in the assisted living chapter. The changes shown in 
the 2014 text reflect the intent of the 2014 HGRC and have been published as an erratum. 
 

4.2-4.2.3 Central Bathing Rooms or Area 
If central bathing rooms or area are provided, the requirements in this section shall be met. 
*4.2-4.2.3.1 Location. Central bathing rooms or areas shall be located on each floor with resident sleeping 
areas. 

A4.2-4.2.3 Resident privacy. Consideration should be given to privacy when 
locating entrances to bathing rooms. 

4.2-4.2.3.2 Number. (1) One bathtub or shower shall be provided for each eight residents, plus each 
fraction of eight, not otherwise served by showers in resident rooms. (2) At least one central bathtub or 
shower shall be provided based on the needs of the care population. for resident use when required in the 
functional program. 
4.2-4.2.3.3 Space requirements. Bathing fixtures shall be located in individual rooms or enclosures that 
provide the following: 
(1) Space for private use of the bathing fixture 
(2) Space for drying and dressing 
(3) Access to a grooming location with a sink, mirror, and counter or shelf 
4.2-4.2.3.4 Toilet. A toilet shall be provided in or directly accessible to each resident bathing facility 
without requiring entry into the general corridor. 
4.2-4.2.3.5 Shower. Where a shower is included in the bathing room or area, sSee Section 2.5-2.3.3.2 
(Showers) for requirements. 

 


